Meer wc's door coronacrisis: 'Elke 250 meter een openbaar toilet'

Geschreven door Redactie

Mensen met hoge nood moeten in het centrum van Utrecht voortaan altijd een toilet kunnen vinden. De gemeente wil hiermee een voorbeeld stellen en wenst, dat er elke 250 meter een openbare wc is. Om dit te bereiken moeten ook buurtcentra, sportzalen en zwembaden hun toiletten beschikbaar stellen. Utrecht maakt zich met het actieplan Utrecht op Gemak hard voor meer toiletten in het centrum. In de grote gemeentelijke gebouwen in de stad is al een openbare wc, maar er moeten er meer bijkomen. In sommige gebouwen zijn slechts simpele aanpassingen nodig, zoals goede bewegwijzering.

Het nieuwe beleid van de stad klinkt Hjalmar Duif als muziek in de oren. Hij maakt zich al negen jaar hard voor meer toiletten in de Nederlandse steden. Hij is mede-oprichter van de HogeNood-app, waarop je kunt zien waar openbare toiletten in de buurt zijn. "Het plaatsen van nieuwe toiletten is duur, dus waarom niet ook andere toiletten openstellen? Die toiletten zijn er toch al", zegt hij.  

Duif vindt dat gemeenten een belangrijke rol hebben in het beschikbaar stellen van toiletten. "Gelukkig komen we steeds meer op het punt dat meer mensen inzien hoe belangrijk dit is. Vooral grote gemeenten als Rotterdam en Amsterdam werken er nu ook hard aan. Zo hebben gemeenten die er niet zo actief mee bezig zijn een voorbeeld." Duif weet zeker dat de corona-periode meer bewustwording heeft gecreĆ«erd. 


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?