Longkanker sneller vast te stellen

Geschreven door Redactie

Een nieuwe methode om longkanker vast te stellen vergroot de kans om dat in een vroeg stadium te doen. Deze in het Radboud UMC ontwikkelde vorm van diagnostiek biedt patiënten betere vooruitzichten bij hun behandeling. Tegelijk kan het voorkomen dat mensen bij een vermoeden dat ze longkanker hebben onnodig zware behandelingen moeten ondergaan.

Vooral patiënten bij wie toevallig verdacht weefsel wordt aangetroffen, bijvoorbeeld bij het maken van een CT-scan om andere redenen, kunnen profiteren van deze nieuwe methode. Bij hun is het verdachte weefsel vaak het eerste begin van longkanker en dan kan er nog goed worden behandeld.

De mensen met een verdenking van longkanker ondergaan een bronchoscopie, waarbij met behulp van een CT-scan live 3D-beelden worden gemaakt om de bronchoscoop precies naar de plek te navigeren waar eerder een verdachte plek is gevonden. 

Jaarlijks krijgen zo'n 13.000 mensen de diagnose longkanker. Bij ongeveer de helft van de patiënten komt het pas zover als er al uitzaaiingen zijn. De genezingskans is dan veel kleiner en artsen kunnen over het algemeen niet veel meer doen dan het carcinoom met medicijnen afremmen en het onder controle brengen van het ziekteproces. Vroege ontdekking van de ziekte is dus van groot belang.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?