Zelfvoorzienende nederzetting op Marker Wadden geopend

Geschreven door Redactie

Een geheel zelfvoorzienende nederzetting op het natuurgebied de Marker Wadden is officieel open gegaan voor publiek. De eilanden zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, het riool of waternetwerk. En dus moeten deze voorzieningen ter plekke worden geregeld.

Op de huisjes liggen zonnepanelen en als die te weinig stroom opleveren, staat er ook nog een windmolen. Het water komt uit een bron op het eiland. Het wordt daar ook gezuiverd en afgevoerd. "Het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren", zegt projectleider André Rijsdorp.

De gebouwen zijn onder andere bedoeld voor bezoekers en natuurwetenschappers. Ze zijn gemaakt van hout dat gekapt is in Nederlandse bossen. Het aantal gebouwen is bewust klein gehouden zodat de natuur niet te veel verstoort raakt. De Marker Wadden bestaat in totaal uit vijf eilanden. Op slechts één daarvan is gebouwd. Daar is ook een haven aangelegd.

De Marker Wadden zijn kunstmatig aangelegde eilanden. Ze zijn onderdeel van nationaal park Nieuw Land waar ook de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen en het Markermeer onderdeel van zijn. Het is de bedoeling dat de nieuwe eilanden het water in het Markermeer beter van kwaliteit maken. Het is daarnaast een plek waar veel vogelsoorten hun toevlucht zoeken.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?