Haven en voorzieningen op Marker Wadden voorlopig gesloten

Geschreven door Ouassim Sottouti

De haven en de voorzieningen op de Marker Wadden zijn voorlopig gesloten na de grote brand die woensdag plaatsvond. Dat laat beheerder Natuurmonumenten weten. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Over de hoogte van het schadebedrag is bij Natuurmonumenten-woordvoerder Rita Oppenhuizen nog niets bekend.

Rond 15:00 uur woensdagmiddag brak de brand uit in een loods op één van de eilanden. De machines die zorgen voor de energie- en watervoorziening op de Marker Wadden stonden in die schuur. De machines zijn bij de brand verloren gegaan. Natuurmonumenten bekijkt of er op heel korte termijn noodvoorzieningen geplaatst kunnen worden. Tot die tijd kunnen er geen bezoekers op de Marker Wadden terecht.

Evaluatie over blusmiddelen op de Marker Wadden

Natuurmonumenten erkent dat het blussen van de brand moeizaam is verlopen en zegt dat de brand enorm snel om zich heen heeft gegrepen. Op de eilanden is wel een brandbestrijdingsplan, maar de kleine groep mensen die op het eiland is, heeft alleen brandblussers ter beschikking. Alle voorschriften die er waren, zijn volgens Oppenhuizen meteen gevolgd. De vraag of er een grotere blusinstallatie met bijvoorbeeld een pomp moet komen, wordt volgens Oppenhuizen zeker meegenomen in de evaluatie. Natuurmonumenten gaat daarvoor in gesprek met de brandweer Flevoland. Die gaf al eerder aan dat de brandbestrijdingsplannen mogelijk beter moeten.

Volgens de gemeente Lelystad is er bij het bouwbesluit voor de nederzetting op de Marker Wadden inderdaad een brandveiligheidsadvies ingewonnen. Voor de gemeente is de brandweer hiervoor de betrokken instantie. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er een week geleden nog een oplevercontrole gedaan door de brandweer.

Doordat agenten op een politieboot snel ter plaatse waren en met een eerste brandslang begonnen met blussen, kon een naastgelegen groepsaccommodatie voor onderzoekers bewaard blijven. De uitslaande brand in de loods was toen al niet meer te bedwingen.

Zo snel mogelijk weer open

Natuurmonumenten hoopt dat de energievoorziening en aanvoer van water zo snel mogelijk weer worden opgestart. In dat geval kan de haven weer geopend worden voor schepen en bezoekers. Mensen die onderzoek doen op de kunstmatige eilanden kunnen dan weer terecht in de nederzetting.

Eind deze maand zouden ook de eerste twee vakantiehuisjes van Landal Greenparks geopend worden. Of dat door kan gaan is door de brand onzeker geworden. Natuurmonumenten hoopt er volgende week meer duidelijkheid over te hebben. Overigens zijn voor deze huisjes specifieke protocollen opgesteld in het geval van brand of bij een medisch noodgeval. Als er gasten overnachten zullen er te allen tijde twee eilandwachters op de Marker Wadden aanwezig zijn. En ook in deze huisjes zijn brandblussers aanwezig.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?