Tegengas provincie en gemeente: "Deze periode wel besluit over Lelystad Airport"

Geschreven door Ouassim Sottouti

Lelystad Airport moet in 2021 open gaan en het is onacceptabel dat de opening van het vliegveld weer wordt uitgesteld. Dat zeggen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad in een gezamenlijke reactie op uitlatingen van Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

Hij vindt dat het huidige kabinet niet meer moet beslissen over de opening van Lelystad Airport. Volgens Bruins voldoet het vliegveld nog niet aan alle voorwaarden. Hij vindt het ook niet nodig om nu al knopen door te hakken.

Gedeputeerde Jan de Reus en wethouder van Lelystad Janneke Sparreboom zeggen verrast te zijn door de uitspraken van Bruins: "De beloften van vier achtereenvolgende kabinetten moeten nu eindelijk worden ingelost." Volgens hen is het wel te begrijpen dat de opening van het vliegveld tot 2021 is uitgesteld vanwege de coronacrisis: "maar de besluitvorming moet in deze kabinetsperiode worden afgerond. Dat geeft zekerheid voor Lelystad Airport, voor deze regio, voor de onderwijsinitiatieven, voor het zittende bedrijfsleven, voor de ondernemers en de investeerders die nog zitten te wachten op definitieve besluitvorming."


De ChristenUnie is met vijf zetels in de Tweede Kamer een kleine partij maar de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad vinden het nodig om toch te reageren: "De boodschap vanuit Flevoland is dat de besluitvorming over opening van de luchthaven nu moet worden afgerond. Aan alle gestelde randvoorwaarden is voldaan. Dus de afspraak in het regeerakkoord kan worden nagekomen. Zorg dat hier een luchthaven in gebruik kan worden genomen, op het moment dat het nodig is. Stel dat niet uit. Openstelling van de luchthaven per november 2021 geeft perspectief aan de luchtvaartsector."

Vanwege de coronacrisis worden de luchtvaartmaatschappijen zwaar getroffen. In verschillende landen worden er zorgen geuit over de toekomst van de luchtvaart. Jan de Reus begrijpt de ontstane situatie maar zegt veel vertrouwen te hebben dat de sector zich snel kan herstellen. "Mensen blijven vliegen. Mensen willen nog steeds verbonden worden met andere werelddelen. Dus dat betekent dat er gevlogen gaat worden. De wereldbevolking neemt toe. Mensen willen bewegen."


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?