Tuintips voor april

Geschreven door Redactie

Het is alweer April en dat betekent een grote schoonmaak in de tuin. De tegels zijn groen van de aanslag en het onkruid begint alweer te groeien. De Kersenboom staat mooi in bloei en de scheuten van de pioenroos komen uit de grond. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de tuin weer netjes te maken en weer te genieten van de tuin. Wat kun je naast het blad ruimen nog meer doen in de tuin? Wij zetten een aantal tuintips voor jou op een rij.   

Groene tegels  

Heb je last van groene tegels en ga je elk jaar met de hogedruk in de weer? Als je nieuwe tegels hebt met een coating erop dan is het niet handig om met de hogedrukspuit over de nieuwe tegels te gaan. Je spuit dan de coating eraf en zo is de tegel minder beschermd tegen weer en wind en worden ze nog sneller groen.   

Hiervoor kun je het beste een Biologische groenaanslag reiniger gebruiken. Je zult zien dat het echt werkt!   

Gazon  

Het is tijd om het gazon wat aandacht te geven. Een mooi gazon kan een hoop werk zijn, daarom is het handig om nu je gazon te bemesten. Als er kale plekken in het gazon zitten kun je deze wegkrabben met een hark en inzaaien. Je mag het gazon vanaf nu ook weer maaien. Steek de grasranden af met een kantensteker, zo krijg je weer een strak gazon.  

Hagen en heesters  

Het is nu de tijd om wintergroene heesters, coniferen of hagen te verplaatsen of te planten.   

Rozen verzorgen  

- Behandel rozen tegen sterroetdauw door plantversterkende middelen toe te dienen. Doe dit regelmatig zodat de celwanden sterker worden en schimmels minder kans krijgen. Gebruik milieuvriendelijke producten. Je kunt ook rozen kopen die resistent zijn tegen sterroetdauw;   

- Controleer de rozen ook regelmatig op bladluizen. Door nu in te grijpen voorkom je later dit jaar een bladluizenplaag. Gebruik een middel op basis van natuurlijke olie of van pyrethrum. Of wrijf of spoel het nog beperkte groepje luizen gewoon van de planten. Houd de plant vitaal door biologisch-organische bemesting toe te passen zodat de weerstand en het herstellend vermogen optimaal zijn;  

- Verwijder dood hout uit de hortensia's en knip uitgedroogde bloemen van vorig jaar nu af. Let op: vlak onder de bloemen zitten de nieuwe bloemknoppen voor dit jaar, dus snoei die niet weg!   

- Geschikte planten om langs een pergola te leiden zijn klimplanten zoals passieflora, blauwe regen, jasmijn, kamperfoelie, vuurdoorn, clematis, bruidssluier, wijnranken en uiteraard mooie klimrozen;  

- De rododendron stelt één eis om tot uitbundige bloei te komen: zure grond. Bij voorkeur humusrijke zandgrond.  

Slakkenplaag voorkomen  

- April kan warm maar ook nat zijn. Dit zijn de ideale weersomstandigheden voor slakken. Om een slakkenplaag in de zomer te voorkomen kun je een paar dingen doen: voorzie potten van kopertape, gebruik slakkenvallen en maak schuilplekjes voor slakkeneters zoals de pad en de egel.   

Moestuin  

- In april kun je vrijwel alles in de volle grond zaaien, planten of poten. Behalve vruchtgroenten als tomaten, paprika en komkommer. Dat zijn echte warmteminners. Wacht daarmee tot eind mei;  

- Eerder gezaaide gewassen kun je nu uitdunnen. Haal zaailingen die te dicht op elkaar opkomen weg. De sterkste laat je staan en geef je de ruimte;  

- Je kunt broccoli tot begin augustus planten;  

- Jonge, pas geplante, appelbomen laten in het voorjaar nogal eens op zich wachten met hun appelbloesem;  

- De bladeren van paardenbloemen zijn eetbaar en ook erg gezond. Ze bevatten onder meer de vitaminen C, D en E;  

- Poot middelvroege aardappelen;  

- Plant klauwen voor groene asperges. Dan kun je vanaf volgend jaar je eigen asperges oogsten van deze makkelijke, vaste, planten.  

Kelder Hoveniers wenst je veel succes met alle tuinklussen. Zoek je inspiratie omdat je een tuinrenovatie op de planning heb staan? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hier vind je allerlei foto’s van tuinen die wij hebben aangelegd en wellicht zit er iets voor jou tussen.  

Heb je professionele hulp nodig in of rondom de tuin? Dan kun je contact opnemen via www.kelderhoveniers.nl. 

Onze Ambassadeurs