Harense voetbalclub klaagt over racisme bij SV Lelystad '67

Geschreven door Redactie

Het bestuur van de Harense voetbalclub Be Quick 1887 is verbijsterd door het gedrag van de spelers van JO14-1 van SV Lelystad '67. Ze hebben hun tegenstanders zaterdag racistisch en seksistisch uitgescholden, meldt het Dagblad van het Noorden.

Volgens de Groningse trainer Daan Bredeweg is een donkere speler 'kutneger' genoemd. De vader van de jongen zou zijn uitgemaakt voor 'baviaan die niet in Nederland thuishoort'. Ook werden spelers van Be Quick '67 volgens de krant uitgemaakt voor 'kankerlul', en kreeg een meisje te horen 'kuthoer, voetbal is niet voor meisjes'.

Bredeweg zou zelf na de wedstrijd zijn bedreigd door een grensrechter van SV Lelystad '67. "Nadat ik in de wedstrijd op een beleefde manier wat over zijn vlaggen had gezegd, kwam hij naar mij toe en zei hij dat ik een klap kreeg als ik mijn bek niet dicht hield."

Scheidsrechter hoorde niets

Het Dagblad van het Noorden sprak verder met scheidsrechter Ashwin van Stormbroek. Hij zegt dat hij geen scheldpartijen heeft gehoord. "Als dat wel het geval was geweest, had ik het zeker bij de KNVB gemeld."

Hij signaleerde wel dat de gemoederen verhit raakten, volgens hem door de twee club-grensrechters. "Laat ik zeggen dat ik weleens betere heb gehad. Dit leidde tot irritatie bij het publiek en aan het eind raakte het wat verhit. Het escaleerde mijn inziens niet." JO14-1 van Lelystad '67 won de wedstrijd met 5-2.

Tot de bodem uitzoeken

Voorzitter Henk Berends van de Harense voetbalclub gaat de KNVB inschakelen. De club uit Lelystad zegt in een eerste reactie racisme absoluut niet te tolereren. SVL wil tot op de bodem uitzoeken wat er precies gebeurd is.

Onze Ambassadeurs