Warande wordt getroffen door de stikstofproblematiek

Geschreven door Job Kelder

In de Lelystadse wijk Warande worden de komende jaren niet meer dan maximaal honderd huizen per jaar gebouwd.

Dat zijn er 25 tot 50 minder dan eerst was gepland. Op die manier wordt voorkomen dat er bij de bouw meer stikstof wordt uitgestoten dan is toegestaan.

Warande is één van de vele woningbouwgebieden die is getroffen door de stikstofproblematiek. De Raad van State oordeelde in mei vorig jaar dat veel bouwprojecten niet kunnen doorgaan, omdat de uitstoot van stikstof te groot is.

Begin december maakte de provincie bekend dat er toch weer in Warande kan worden gebouwd, omdat de uitstoot onder de wettelijke grenzen blijft.

Om er zeker van te zijn dat binnen de normen wordt gebouwd, wordt het tempo wel teruggebracht naar maximaal honderd huizen per jaar. Dit geldt voor projecten in de tweede bouwfase als De Olmen-Buizerdweg en De Elzen, Het Eiland en De Nooten in fase 3. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er dit jaar geen probleem met geplande projecten in fase 1.

Mocht de vraag naar nieuwe woningen in Warande ineens toenemen, dan kan er in de wijk aan de zuidkant van de stad dus minder worden gebouwd dan waarvan eerder was uitgegaan. Voor andere woningbouwprojecten gelden geen beperkingen. Indien het kabinet de stikstofnormen aanpast, dan kan het bouwtempo misschien weer omhoog.

In het nieuwe deel De Olmen-Buizerdweg komen in de toekomst maximaal 140 woningen, zo heeft het college vastgesteld in het ontwerp-bestemmingsplan. Er is plek voor een appartementencomplex, maar vanwege de gewijzigde vraag ook een combinatie van rijtjeswoningen, twee-onder-een-kap-woningen en vrijstaande huizen.Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?